Het wordt vaak gezegd: “Je krijgt nooit een tweede kans om een eerste indruk te maken.” Dat gaat op wanneer je iemand informeel voor het eerst ontmoet, maar natuurlijk helemaal wanneer je voor een sollicitatiegesprek staat. Met deze 11 tips zorg je ervoor dat het met de eerste indruk die een potentiële werkgever van je krijgt, wel snor zit.
-
Doe je huiswerk
Zorg dat je je verdiept in het bedrijf waar je gaat solliciteren. Bezoek de website, lees eventuele blogs en/of andere nieuwsartikelen. Waar staat het bedrijf voor? Hoeveel mensen werken er? Is het bedrijf aanwezig op social media kanalen, of diens werknemers, wat is er te vinden via Google over het bedrijf et cetera. Wil je meer weten over het treffen van een goede voorbereiding? Lees dan hier verder.
-
Dress to impress – Kleding
Een open deur, maar je gaat natuurlijk niet naar een sollicitatiegesprek in je kloffie. Je moet ze echter de kost ’s geven die op een warme zomerse dag toch besluiten onder hun nette pantalon/pak/rok/jurk teenslippers aan te trekken naar een gesprek. Ai!
Waar het vooral omgaat is dat je je kleding (en schoeisel) aanpast op de functie c.q. het bedrijf waar je solliciteert. Waag er desnoods een belletje aan en doe navraag over de dresscode. Voor een functie als badmeester is immers strak in het pak naar je gesprek komen minder relevant dan voor een salesmanager.
Wat een ieder geval altijd geldt:
- Schoon;
- netjes;
- verzorgd.
ongeacht de functie waar je op solliciteert.
-
Zorg dat je op tijd bent
Te laat komen bij je sollicitatiegesprek is kwalijk, daar bestaat geen twijfel over. Veel te vroeg komen is ook niet handig (al was het alleen al voor jezelf; lang wachten werkt niet bevorderlijk voor de zenuwen). Zorg dan ook dat je een minuut of tien voor aanvang van het gesprek aanwezig bent. Zo laat je zien dat je punctueel bent en geef je jezelf niet de kans om heel zenuwachtig te worden van het lange wachten.
Onverhoopt toch verlaat? Bel zodra je doorhebt dat je het niet gaat redden, dit wordt meer gewaardeerd dan doorgeven dat je te laat komt, terwijl er al een half uur op je wordt gewacht.
-
De receptie
De persoon bij wie je je aanmeldt bij de receptie is niet degene met wie je het gesprek hebt of die gaat beslissen over jouw lot. Desalniettemin geldt ook hier de goede eerste indruk. Bij sommige bedrijven wordt bij de receptie navraag gedaan hoe de kandidaat overkwam bij binnenkomst, houd daar rekening mee.
Extra tip
Het is heel verleidelijk om, terwijl je zit te wachten, wat te gaan spelen met je telefoon. Niet doen! Laat je telefoon in je tas (en zet ‘m op stil) en lees de vacature nog eens door of je cv. Het staat nu eenmaal een stuk sympathieker wanneer je binnengeroepen wordt voor je gesprek, opgekeken wordt van je papieren in plaats van dat je je Pokémon Go of Angry Birds af moet sluiten.
-
Handen schudden
Wanneer je je voorstelt aan degene met wie je het gesprek hebt, geef je een hand. Zorg dat je een stevige handdruk geeft (oefen dit desnoods) en maak oogcontact. Je wilt zelfvertrouwen uitstralen ook al ben je nerveus. Klamme handjes? Neem tissues mee of was je handen voor het gesprek.
Meer over handen (schudden)? Kijk deze video: How to handshake
-
Taalgebruik
Goed, je bent binnen. De eerste vragen worden op je afgevuurd en je bent waarschijnlijk wat gespannen. Een valkuil is om tijdens het beantwoorden van vragen woorden als “uh”, “uhm” of andere opvultermen te gebruiken terwijl je nadenkt of je best doet geen stiltes te laten vallen (er is overigens niets mis met een stilte). Probeer daar op te letten. Een goede techniek om wat tijd te winnen voor het geven van een antwoord is om de vraag te herhalen en dan iets te zeggen als: “Wat een interessante vraag”, alvorens je begint met het beantwoorden.
Praat vooral niet te gehaast en neem de tijd om je verhaal te doen.
-
Lichaamshouding
Kantoormeubilair is negen van de tien keer niet het meest comfortabele. Hoe verleidelijk ook in die nare stoel… Ga niet achterover zitten of voorover hangen. Je lichaamshouding geeft dan onbedoeld verkeerde signalen af. Iemand die in z’n stoel hangt, komt ongeïnteresseerd over. Rechtop in die stoel dus!
Extra tip
Zorg dat alle spullen die je bij je hebt netjes georganiseerd zijn. Wanneer je je hele tas op z’n kop moet gooien om je cv boven water te krijgen, geeft dat toch een wat onbeholpen indruk.
-
Lichaamstaal
Het doel is zelfverzekerd en comfortabel over te komen, maar niet te ontspannen (zie punt 7: Lichaamshouding). Neem een natuurlijke houding aan. Ga niet met je armen over elkaar zitten, frunniken aan je kleding of wiebelen in je stoel.
-
Communiceren
Een goede tip is om de communicatiestijl van je gesprekspartner als leidraad te nemen voor je eigen manier van communiceren. Is je gesprekspartner heel druk en enthousiast of rustig en wat behouden? Daarop inspelend kom je eerder tot een connectie.
Tijdens het gesprek is er wellicht ook ruimte voor de sociale aspecten van je leven, zoals hobby’s en interesses die je hebt. Ook “small talk” hoort erbij. Praten over alledaagse dingen zegt iets over je karakter en zorgt ook weer voor connectie. Neem in je voorbereiding mee hoe je op dergelijke vragen zou antwoorden, zodat een vraag als: “Ga je wat leuks doen het weekend?”, niet beantwoord wordt met “uhm… boodschappen doen”, maar met de interessantere materie van je leven.
Vergeet op jouw beurt geen vragen te stellen. Interesse tonen in het bedrijf, je gesprekspartner en de toekomst van de organisatie wordt altijd gewaardeerd. Op de afsluitende vraag: “Heb je nog vragen?” mag eigenlijk nooit een nee komen. Bereid een vraag of drie voor die je wilt stellen.
-
Straal enthousiasme en positiviteit uit
Je komt solliciteren op een baan die je echt wilt, straal dat uit. Je bent enthousiast over de ontmoeting, het bedrijf en jouw eventuele toekomst daar.
Heb je nare ervaringen gehad bij een vorige werkgever? Laat je daar niet negatief over uit. Positieve energie leidt tot een positieve indruk.
-
Kwalificaties
Zonder kwalificaties kun je het nog zo goed doen tijdens een gesprek, maar dat maakt je nog niet de geschikte kandidaat. Zorg dus ook dat je kunt laten zien en vertellen wat je capaciteiten zijn en wat je hebt bereikt.
Extra tip: Wees dankbaar en vraag om feedback
Je bent beland aan het einde van het gesprek. De vragen heb je doorstaan, je hebt alle bovenstaande tips ten uitvoer gebracht en je gaat richting de deur. Neem de tijd om je gesprekspartner te bedanken voor zijn/haar tijd, geef aan dat wanneer er op een later moment nog vragen zijn, je openstaat die te beantwoorden.
Tenslotte vraag om feedback als daar ruimte voor is. Wat deed je goed en vooral niet goed of minder goed. Ongeacht of je het wordt of niet, dit zijn de leermomenten. Zo kom je er achter of hoe je overkomt klopt bij wat je wilt laten zien en waar eventuele verbeterpunten voor je zitten.
Succes bij je toekomstige gesprek!
NB: Veel last van zenuwen voor een gesprek? Kijk dan ‘s op het blog over Anders omgaan met stress.
[Bronnen: Mashable.com, Forbes.com, Business Insider, TheMuse.com, Money.usnews.com & MarketingHire.com]