Voorheen bestond je cv uit een chronologisch overzicht van je carrière, dat was de regel. Opgesomd stond bijvoorbeeld: gewerkt bij werkgever A, van dan tot dan. Certificaat zus en zo gehaald daar en daar, et cetera. De lezer kabbelde rustig door alle informatie en nam ook de tijd om alles door te nemen.
Hoe anders is dat nu. Tegenwoordig krijgen je cv en zelfs je sollicitatiebrief echt niet meer zoveel aandacht. Er wordt gescand. Hoe kun je er dan voor zorgen dat jouw cv snel en effectief datgene overbrengt wat je wilt. En veel belangrijker nog… Wat een potentiële werkgever of recruiter wil zien.
Carrièrekantoor.nl Werving en Selectie helpt je jouw cv te optimaliseren.
We beginnen met een korte definitie. Een cv is een document gebruikt door een werkzoekende om een potentiële werkgever of recruiter, snel en eenvoudig inzicht te geven in diens educatie, werkverleden, vaardigheden en professionele prestaties. Klinkt eenvoudig genoeg? Toch is het vele malen simpeler een slecht cv te maken, dan een goed. Daar ligt ook direct een kans. Tussen de vele slechte cv’s gaat die van jou zeker een positieve indruk achterlaten als je deze gids voor een goed cv volgt.
Een goed cv – type cv’s
Chronologisch cv
Zoals hierboven al kort omschreven werd een cv voorheen eigenlijk altijd chronologisch opgebouwd. Vaak beginnende bij het meest recente werk en eindigend met de eerste baan. Omgekeerd chronologisch dus om precies te zijn. Het chronologische format was lang de standaard en wordt nog veel gebruikt, maar er zijn meer mogelijkheden.
Het functionele cv
Zo is op dit moment het zogenaamde functionele cv in zwang. In plaats van opsommen wat je allemaal hebt gedaan, zorgt een functioneel cv ervoor dat exact de vaardigheden, eventuele relevante werkervaring en educatie die je hebt en juist essentieel zijn voor de baan waar je op solliciteert worden benadrukt. Een cv bestaande uit de hoofdzaken dus, met de nadruk op vaardigheden en mét wat meer ruimte om het één en ander over jezelf te vertellen. Dit format is meer passend bij de wetenschap dat jouw cv echt niet langer de volledige aandacht kan genieten.
Nu kan een chronologisch cv snel onpersoonlijk en taai zijn, terwijl een functioneel cv ruimte laat om wat meer van jezelf te laten zien. Dat wordt echter ook snel nonchalant of niet-zakelijk bevonden. Zodoende ontstond er gaandeweg een combinatie van de twee.
Combinatie cv
Je pakt het beste van het functionele cv (relevante vaardigheden, werkervaring en educatie voor de vacature waar je op solliciteert) en combineert dat met chronologisch laten zien wat je allemaal hebt gedaan tijdens je werkende leven.
Maar hoe kies je nu het juiste format?
Alle drie de opties worden ingezet en vooral het functionele cv en wat meer speelsere varianten (video-cv, websites et cetera) zijn nu populair. Desalniettemin kun je er weldegelijk voor kiezen voor de standaard te gaan (chronologisch) of een combinatie cv. Belangrijk daarbij is dat het format matcht bij wat jij nodig hebt en vooral… wat jij wilt laten zien.
Chronologische cv’s
Chronologische cv’s zijn namelijk zeer geschikt voor mensen die al een poos een stabiele carrière hebben in dezelfde branche en solliciteren op banen overeenkomstig met de functies die ze al hebben bekleed.
Werkgevers en recruiters houden in dit geval van chronologische cv’s omdat in één oogopslag duidelijk wordt hoe je werkhistorie eruitziet en wat je groei en ontwikkeling is geweest.
Wanneer je kiest voor een chronologisch, zorg dan dat je deze volgorde van categorieën aanhoudt:
- Korte samenvatting en doelstellingen;
- Ervaring en vaardigheden;
- Educatie.
Functionele cv’s
Functionele cv’s zijn perfect voor mensen die een carrière zijn gestart maar een andere weg zijn ingeslagen, een complete carrièreswitch willen of hier en daar een gat in het cv hebben. Wanneer je solliciteert op een hele specifieke functie kan het functionele cv ideaal zijn om de juiste zaken extra te benadrukken.
Begint je carrière net? Ook dan kan het zinnig zijn veel meer nadruk te leggen op vaardigheden dan op werkervaring.
Werk je met een functioneel cv, hou dan deze volgorde van categorieën aan:
- Korte samenvatting en doelstellingen;
- Prestaties en successen;
- Ervaring en vaardigheden;
- Educatie.
Combinatie cv’s
Combinatie cv’s zijn geschikt voor mensen die van de ene branche naar de andere branche willen switchen. Ook kun je goed ontwikkelde vaardigheden en talenten gevraagd voor een functie waar je op solliciteert benadrukken. Een combinatie cv is bij uitstek geschikt voor de expert/specialist die zich wil profileren.
Werk je met een combinatie cv, hou dan de volgorde van deze categorieën aan:
- Korte samenvatting en doelstellingen;
- Prestaties en successen;
- Ervaring en vaardigheden;
- Educatie.
Heb je een format gekozen? Mooi! Dan gaan we nu verder met de opmaak van je cv.
Opmaak
Wat is nu de ideale opmaak voor een cv? Natuurlijk het gaat om de inhoud, maar het oog wil ook wat en een aantrekkelijk uitziend cv zal eerder bekeken worden dan een rommelig allegaartje.
Hoe lang?
Het maakt uiteindelijk niet uit welk format je hebt gekozen. Een cv moet eigenlijk altijd netjes passen op een A4-tje, met gebruik van een fatsoenlijk lettertype (dus geen priegelige letters). Natuurlijk zijn er altijd uitzonderingen op deze regel, maar cv’s van 3 pagina’s en meer zijn echt een no go.
Vergeet daarom ook niet dat een cv geen autobiografie is of moet worden. Geef voldoende informatie zodat de potentiële werkgever cq. recruiter geprikkeld wordt je te benaderen, niet meer en niet minder. Om je een idee te geven… Er wordt ongeveer 10 tot 20 seconden naar je cv gekeken en in dat tijdsbestek moet het gebeuren. Daar moet de prikkel komen om verder te kijken en vervolgens een uitnodiging te scoren. Wees dus bondig en selectief met je informatie. Je moet jezelf in die zin echt verkopen.
Lettertype
Het lijkt niet zo belangrijk, maar dat is het dus wel. Het lettertype dat je gebruikt. Daarbij staat buiten kijf dat je iets kiest dat goed leesbaar is, ongeacht of het cv uitgeprint wordt of op een computerscherm wordt bekeken. Je cv is een zakelijke representatie van jou en moet er dus ook professioneel uitzien, op alle fronten.
Bij de keuze voor een lettertype is het goed te gaan voor de Sans serifs (zonder schreven). Deze zijn fris, duidelijk en nog belangrijker vriendelijk voor het oog (en de scanner). Lettertypen zoals Arial, Verdana, Trebuchet MS, Century Gothic, Gill Sans MT, Lucida Sans en Tahoma zijn goede keuzes.
Een andere factor waar je rekening mee moet houden is tekengrootte. Alles verkleinen naar een tekengrootte van bijvoorbeeld 6 om ervoor te zorgen dat je uitkomt op één A4’tje is niet wenselijk. Hou de tekengrootte ergens tussen de 10.5 en 12. Kies je voor kleiner, hou er dan maar rekening mee dat je cv zonder pardon terzijde wordt geschoven, want onleesbaar.
Marges en regelafstand
Zorg er altijd voor dat er voldoende marge is om je document fatsoenlijk uit te printen. Kies je voor te kleine marges, dan loop je het risico dat belangrijke informatie verloren gaat wanneer er wordt geprint. Het gebruik van te ruime marges geven je cv een vierkante, blokkerige uitstraling. De beste waarden qua marges is 2,5 cm aan alle zijden.
Kies voor een enkele regelafstand en voorzie de verschillende secties van je cv van een witregel.
Inhoud
Je hebt inmiddels gekozen voor een bepaald format, de opmaak heb je voor elkaar en nu volgt het allerbelangrijkste: Wat ga je er allemaal inzetten?
Kopregel
Wiens cv heeft de potentiële werkgever of recruiter voor ogen? Niet geheel onbelangrijk. Zorg dan ook dat je persoonlijke informatie bovenaan je cv staat, bestaande uit:
- je volledige naam;
- adres;
- telefoonnummer;
- e-mailadres;
- en eventueel je website-adres, mocht je een website hebben.
Doelstellingen
Na de kopregel volgt een kort stukje tekst waarin je omschrijft wat je doelstellingen zijn voor de functie en het bedrijf waar je solliciteert. Gebruik hiervoor een zin of twee.
Korte samenvatting
Vervolgens schrijf je een soort van pitch van jezelf waarin je kort omschrijft wat je belangrijkste vaardigheden, talenten en karakteristieken zijn. Gebruik ook hier een zin of twee en zet dit in om jezelf neer te zetten.
Werkervaring/kwalificaties
Hier omschrijf je vervolgens je (relevante) werkverleden, compleet met functiebeschrijving en de bijbehorende belangrijkste taken en verantwoordelijkheden. Kies hier voor het inzetten van opsommingstekens.
NB: Deze lijst is altijd omgekeerd chronologisch opgebouwd ongeacht wat je hier wenst te delen.
Vaardigheden
Hier benadruk je de belangrijkste vaardigheden, al dan niet relevant voor de functie waar je op solliciteert. Zorg ook hier dat je je onderscheidt en laat zien dat jij de perfecte kandidaat bent voor de vacature.
Vaardigheden waar je aan kunt denken zijn technisch kennis, talen die je eventueel spreekt of uitgesproken computervaardigheden.
Educatie
Welke opleidingen heb je genoten, maar ook zeker welke bijscholingen, cursussen et cetera. Benoem ook je behaalde diploma’s en certificeringen.
Referenties
Het was voorheen de regel dat referenties altijd toegevoegd werden aan het cv. Tegenwoordig is dat anders, maar het betekent niet dat je ze niet nodig hebt. Zorg dat je ze op een aparte lijst of in apart document hebt, die je zo kunt overleggen wanneer ernaar gevraagd wordt. Een regel referenties op aanvraag wordt dan ook vaak toegevoegd onderaan het cv.
Dat was ‘t! De formule voor een droom-cv, gedeeld door een recruiter.
Vraag nu aan! Gratis cv-scan
Met deze gids kom je nu zeker beslagen ten ijs. Voor (aankomende) accountants heeft Carrièrekantoor iets extra’s. Een gratis cv-scan!
Ontvang advies op maat over hoe je je cv zo kunt optimaliseren zodat jij als kandidaat goed vindbaar bent/opvalt voor potentieel interessante accountantsbureaus. Een goed cv is immers de eerste stap voor het zetten van een volgende stap in je carrière. Maar wat wil je overbrengen? Hoe wil je jezelf presenteren? Komt jouw cv over zoals je wilt en hoe kun je hem het beste gebruiken als jouw handtekening voor een veelbelovende toekomst in de accountancy. Met dit alles helpt Carrièrekantoor in de persoon van Ingrid de Wit je graag!
Stuur dan ook nu je cv via onderstaand contactformulier in en er wordt zo snel mogelijk contact met je opgenomen.
[Bronnen: Forbes.com, TheInterviewGuys.com, LifeHacker.com, BusinessInsider.com]