Je hebt een vacature gevonden waar je hart sneller van gaat kloppen. Je cv is op orde en nu is het tijd voor de sollicitatiebrief. Je wilt natuurlijk positief opvallen, overtuigen… Maar hoe? Wat dacht je ervan om gebruik te maken van storytelling, ofwel vertel jouw verhaal?
Het vertellen van verhalen is iets wat bestaat sinds mensenheugenis. Verhalen zijn krachtig, omdat ze langer in iemands geheugen blijven én een goed verteld verhaal kan zeer overtuigend werken. Bij het vinden van een baan, waar de concurrentie groot is, moet je als kandidaat alles uit de kast trekken om werkgevers jouw kant op te laten kijken. De twee karakteristieken van verhalen, kracht en overtuiging, gaan daar enorm bij helpen.
Verslag of verhaal
“Middels deze brief, solliciteer ik…”, “Ik ben een hands on, hardwerkend…” Wanneer je je op deze manier in een brief aan een werkgever presenteert en vervolgens met een lijstje feiten over je loopbaan komt… Stage gelopen daar en daar, gewerkt met softwarepakket zus en zo et cetera, vertel je geen prikkelend verhaal over jezelf, maar geef je een gefragmenteerd verslag van je capaciteiten en ervaring. Een klinisch verslag.
Een brief waarin je vertelt over je prestaties en ontwikkeling, aan de hand van anekdotes en belangrijke gebeurtenissen in je leven, zegt veel meer over jou als mens. Een goed verhaal kent immers detail, is oprecht, persoonlijk en bovenal prikkelend. Door storytelling toe te passen laat je veel meer van jezelf zien en geef je de werkgever een beter beeld van wat je kunt en wat je te bieden hebt, naast je cv en eventuele referenties.
Hoe pak je dat aan?
Andrew Stanton, de filmmaker die onder andere meeschreef aan Toy Story en WALL-E, zegt in een TEDTalk (zie hieronder) dat een goed verhaal ontstaat:
- Wanneer je gebruikt wat je weet;
- Wanneer je gebruikt wat je hebt meegemaakt (jouw ervaringen);
- En daarin laat zien wat voor jou de belangrijkste waarden zijn.
Op die manier laat je de toehoorder of lezer, zijn eigen conclusies trekken over jou naar aanleiding van je verhaal. Niet klakkeloos opschrijven dat je coöperatief bent, nee, een anekdote beschrijven waaruit blijkt dat je dat bent. Vertel een verhaal dat de toehoorder/lezer overtuigd dat je die karakteristiek bezit.
Andrew Stanton – Tips voor een sterk verhaal
Career Story Interview
Meer over storytelling en solliciteren? Lees deze zeer informatieve blog van Ignace de Haes, werkzaam als careerservice officer bij de Radboud Universiteit. In dit blog haalt de Haes, psycholoog Mark L. Savickas aan, expert op het gebied van loopbaanbegeleiding. Hij heeft een viertal vragen bedacht die je kunt stellen om tot jouw unieke verhaal te komen. Hij noemt dat het “Career Story Interview”. De antwoorden op die vragen kunnen je helpen een goede sollicitatiebrief te schrijven. Probeer bij het beantwoorden van de vragen te denken in de context van je toekomstige baan.
Vraag 1: Wie zijn je rolmodellen?
Rolmodellen zeggen iets over jouw ideale zelfbeeld. Hoe lijk je op deze personen en wat zeggen deze eigenschappen over jou als werknemer?
Vraag 2: Wat doe je in je vrije tijd?
Welke kwaliteiten bezit je om datgene wat je het liefst doet in je vrije tijd uit te oefenen? Hoe kunnen die kwaliteiten gebruikt worden voor het werk dat je wilt gaan doen?
Vraag 3: Wat is je levensmotto?
Waar draait het om in het leven volgens jou en hoe past jouw toekomstige baan daar bij?
Vraag 4: Wat zijn je indrukwekkendste herinneringen?
Beschrijf drie gebeurtenissen die jouw leven hebben beïnvloed. Hoe hebben ze jou gevormd en hoe kun je die kracht inzetten binnen je toekomstige functie?
Hopelijk heb je dankzij bovenstaande een idee hoe storytelling in zijn werk gaat en een meerwaarde kan zijn voor het schrijven van een krachtige en overtuigende sollicitatiebrief. Heel veel succes bij het schrijven van jouw verhaal!
[Bronnen: Baan nodig? Vertel eens een verhaal, NRC.next 02-11-2016, BusinessInsider.com, UniversityHerhald.com, NYTimes.com en Money.usnews.com]